Energieleverancier Eneco gaat vanaf 2016 de nieuwe accu’s van Tesla leveren voor thuisopslag. Een combinatie met zonnepanelen ligt voor de hand, maar de prijs van de Tesla Powerwall zorgt voor een lange terugverdientijd.
Het Californische bedrijf Tesla van ondernemer Elon Musk is vooral bekend van de gelijknamige elektrische auto’s. Maar Musk denkt groter en lanceerde afgelopen zomer een grote accu voor thuisopslag van stroom, de Tesla Powerwall.
Dinsdag kondigde energieleverancier Eneco aan de variant met een capaciteit van 7 kilowattuur (Kwh) voor dagelijks gebruik vanaf 2016 in Nederland te gaan leveren. De garantie is tien jaar.
Accu van Tesla: geen koopje
De prijs die Eneco rekent is 3.675 euro voor een Tesla Powerwall van 7 Kwh. Dat is fors hoger dan prijs die Tesla zelf noemde afgelopen mei, te weten 3.000 dollar. Omgerekend komt dit neer op een zo’n 2.754 euro.
“De prijs van 3.675 euro is wat Tesla zelf rekent voor distributie in Nederland, daar zit geen marge van Eneco op”, zo laat de woordvoerder weten. “Eneco rekent kosten voor de installatie en eventueel voor onderhoud. Voor 3.000 dollar kun je de Powerwall ophalen bij de Gigafactory in Californië. Maar dat is dus exclusief btw en transportkosten.”
Eerder maakte Z24 een ruwe berekening voor de terugverdientijd van een set zonnepanelen en een Tesla Powerwall van 10 Kwh. Met de exactere prijsinformatie van Eneco kan dat sommetje worden overgedaan voor de 7 Kwh-variant. Op de achterkant van een bierviltje.
Terugverdientijd zonnepanelen en Tesla-accu
Het prijskaartje dat aan de accu van 7 Kwh hangt, is dus 3.675 euro, exclusief omvormer en installatiekosten. Daarnaast moet ook de aanschaf van zonnepanelen worden meegenomen. Een installatie van 10 panelen inclusief omvormer en eenmalige vervanging van de omvormer kost zo'n 4.700 euro, becijferde Milieu Centraal. Dan heb je een capaciteit van zo'n 2.500 wattpiek, waarmee je circa 2.200 Kwh per jaar aan stroom kunt opwekken.
Een gemiddeld Nederlands gezin verbruikt 3.340 Kwh per jaar aan elektriciteit, aldus voorlichtingsinstituut Nibud. Als je uit 10 zonnepanelen jaarlijks zo'n 2.200 Kwh stroom haalt, komt dat neer op ongeveer 6 Kwh per dag. Dat zou betekenen dat een doorsnee huishouden met 10 panelen en de Powerwall van 7 Kwh kan voorzien in ongeveer twee derde van de dagelijkse energievoorziening.
Zet je de totale investering in de zonnepanelen en de thuisaccu van Tesla af tegen de huidige gemiddelde stroomprijs van 23 eurocent per Kwh, dan leveren zonnepanelen plus de accu van Tesla na ongeveer 15 jaar een financiële besparing op. Uitgangspunt hierbij is dat de stroomprijs gemiddeld met 2 procent per jaar stijgt.
Praktische bezwaren
Dit is in het meest gunstige scenario. Dat betekent dat de zon genoeg moet schijnen om de accu helemaal op te laden, dat de accu alle opgeslagen energie kan leveren en dat de capaciteit van de batterij niet onder een kritiek niveau zakt na een aantal jaar. Met name de laatste twee punten zijn onwaarschijnlijk.
Verder is de berekening sterk gevoelig voor de ontwikkeling van stroomprijzen. Stijgen die bijvoorbeeld niet met 2 procent per jaar, in lijn met de inflatie op de lange termijn, maar blijven ze vlak, dan loopt de terugverdientijd op naar 19 jaar.
Ook heb je voor tien zonnepanelen een behoorlijk dak nodig. Voor de meeste mensen is zes panelen realistischer. Het is bovendien de vraag of de eerste generatie van deze accu het minimaal vijftien jaar volhoudt. Eneco geeft, zoals hierboven aangegeven, tien jaar garantie op de Tesla Powerwall.
Tot slot moeten geïnteresseerden letten op de ontwikkelingen rond de salderingsregeling, waarbij je zelf opgewekte zonnestroom aan het net levert tegen dezelfde stroomprijs die je betaalt voor de afname bij je energieleverancier. Deze regeling gaat mogelijk op de schop en dan wordt het kostenplaatje gunstiger voor zelfopslag via de Powerwall.
Wil je een Tesla Powerwall aanschaffen, dan helpt dat in eerste instantie vooral om je eigen CO2-uitstoot te verkleinen. Rijker zul je er niet gauw van worden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl